Hvorfor bestemte jeg meg for å bli veganer?

De som kjenner meg vet at jeg alltid har vært opptatt av å spise sunt og være aktiv. Jeg har alltid vært glad i mat, og jeg har alltid vært glad i å spise ?mye?. Jeg har aldri vært undervektig, og heller aldri overvektig. Men jeg har som veldig mange andre et ønske om å gå ned et par kilo, og generelt bli litt strammere.

For et par år tilbake slet jeg veldig med spiseforstyrrelser, og hadde generelt et veldig dårlig forhold til mat. Jeg hadde et sterkt ønske om å gå ned i vekt, og jeg var villig til å gjøre hva som helst for å oppnå resultater. Jeg spiste veldig lite, og jeg trente mye. Jeg hadde det ikke veldig bra på den tiden. Selv om det kanskje ikke syntes så godt på utsiden, så hadde jeg det veldig vondt..

Heldigvis fikk jeg mye støtte av familien, vennene mine og kjæresten min. Med tiden klarte jeg å gjenopprette et «bedre» forhold til mat igjen. Jeg sluttet å telle hver eneste lille kalori, og spiste til jeg var sånn ca. mett. På den tiden spiste jeg både melkeprodukter og kjøtt, men problemet mitt var at jeg så å si aldri følte følelsen av å være tilfredsstilt. Jeg tenkte på mat hvert bidige sekund, og jeg hadde alltid lyst på noe søtt. Som du kanskje skjønner, var det veldig slitsomt. Mat var hovedfokuset i livet mitt. Noe som i grunn er veldig trist.

For ca. ett og ett halvt år siden kom jeg tilfeldigvis over en artikkel om ?Freelee the Banana Girl?. Du har kanskje hørt om henne? Hun er veganer, og spiser i hovedsak frukt. Ved første øyekast tenkte jeg som de fleste andre at hun måtte være gal. Å ikke spise kjøtt eller melkeprodukter, sånn som henne var jo helt motsatt av alt jeg hadde lært om kosthold tidligere. Hvor får hun protein fra? Var det første jeg tenkte, og at hun attpåtil spiste minst 2500 kcal om dagen, gjorde meg litt skremt. Men likevel kjente jeg at det var noe jeg hadde lyst til å teste ut. Mulig det var fordi hun faktisk ser helt fantastisk ut..


Jeg begynte å spise som Freelee så å si dagen etter, men jeg var fortsatt veldig usikker på om det var noe jeg ville fortsette med. Men allerede noen få dager etter at jeg begynte, startet jeg å merke forandringer i kroppen. Fordøyelsen min ble mye bedre blant annet, og jeg fikk mye mer energi. Jeg begynte å like denne livsstilen mer og mer for hver dag, selv om jeg ikke klarte å være helt kjøttfri heletiden. I starten syns jeg nemlig det var en smule flaut å si «nei takk, jeg er veganer jeg» om jeg ble tilbudt mat. Jeg syns det var vanskelig å fortelle det til vennene mine, og jeg ville ikke være til bry. Men 2. januar 2015 bestemte jeg meg for at nok er nok, og at jeg fra og med da, skulle være 100% veganer.

Selv om ønsket om å gå ned i vekt var det som fikk meg til å oppdage denne måten å leve på, har denne livsstilen gitt meg så mye mer, og jeg har lært så mye. Det er ikke sånn at jeg ser ned på de som fortsatt spiser animalske produkter, men nå som jeg er klar over alle ulempene med å spise kjøtt, vet jeg at jeg aldri vil gå tilbake til å spise sånn som det. Jeg tenker ikke ta for meg alle de negative sidene ved å spise kjøtt i dette innlegget. Men for å nevne noen; tenk bare på hva dyrene du spiser er fôret med. De får daglig doser av både hormoner og antibiotika, noe som ikke er veldig bra for kroppen din. Kjøtt inneholder utrolig mye fett, og hvis du ser på sykdommer som hjerte og karsykdommer, er det en klar link mellom inntak av kjøtt og disse sykdommene. En annen veldig viktig grunn, som jeg har fått mer og mer fokus på etter hvert, er selve dyrene. Dyrene blir avlet opp kun for å bli spist. De lever i dårlige forhold, og har det generelt ikke så bra. Mange er kanskje uenige i akkurat dette. Men når kuene står med bæsj langt opp under knærne hver eneste dag, eller på en bås hvor de så vidt klarer å bevege seg, så er ikke jeg enig at det er verdige forhold for et levende vesen. For å ikke nevne kyllinger, som har blitt mikset og trikset så mye med at vi nå faktisk har en rase som vokser seg fullvoksen på kun fire uker. Fra de blir klekket til de ligger på tallerkenen din tar altså ikke mere tid enn som så, og blir de ikke avlivet - ja da knekker de benene, rett og slett fordi de blir for tunge..

Jeg har kanskje ikke gått så mye ned i vekt, men nå er det ikke der fokuset ligger heller. Det handler nemlig om så mye mer! Det handler om å være sunn. Det handler om å føle seg vel, og å ha energi til å gjøre det man vil. Det handler om å være tilstede i sitt eget liv, og ikke sulte seg i håp om å få den kroppen man ønsker. For vet du hva? Du vil aldri klare det! Kroppen din er konstruert på en helt fantastisk måte, så selv om du kanskje vil gå ned noen kilo ved hjelp av ?calorie restriction? er det ikke noe du vil klare å opprettholde år etter år. For å ha en slank og sunn kropp må du faktisk spise mat. Mye mat, men riktig mat. Visste du forresten at om en jente mellom 19-30 år spiser mindre enn 2000 kcal om dagen, blir det regnet som at hun sulter ifølge verdens helseorganisasjon. 2000 kcal er et minimum. Altså om du ligger i senga en hel dag, skal du fortsatt ha i deg såpass mye kalorier for at kroppen skal fungere optimalt. Hvis du er aktiv i tillegg må du faktisk spise mer, og det selv om du vil gå ned i vekt. For vet du hva? Å gå ned i vekt tar tid. Hvis du tenker på hvor lang tid det har tatt for kroppen din å komme dit den er i dag, hvordan kan du da forvente at kiloene skal trille av i løpet av den neste måneden? Så klart er det mulig, det er ikke det jeg sier. Men er det noe du klarer å opprettholde? Hvis du generelt spiser for lite, vil hjernen din etter hvert ta overhånd. Jeg har vært der selv, og det er ikke noe gøy å bare spise og spise til du omtrent kaster opp. Men det er naturlig. Det er et overlevelsesinstinkt.

Tidligere var sultfølelsen en følelse jeg kjempet imot, og det gjør meg så trist å tenke tilbake på det. For om du er sulten, da trenger kroppen din næring. Så enkelt er det! Og er det noe du skal kjempe imot? Nei, så klart ikke! Det er det som er så fantastisk med denne livsstilen. Du kan spise så mye du vil, fordi du spiser riktig. Kroppen vil da si ifra når den ikke trenger mer, og du vil bli tilfredsstilt. Jeg lover deg! Og nei, frukt har ikke for mye sukker. Jeg blir helt gal av alle disse lav carbo diettene. Hver eneste celle i kroppen din drives av glucose, altså sukker. Så er det ikke da logisk at man faktisk må fylle på med glukose? Jo! Jeg mener ikke at du skal stappe i deg sjokolade døgnet rundt. Men frukt kan du spise så mye du vil av! Folk som sammenligner godteri med frukt må virkelig tenke seg om. Godteri har nemlig null næringsverdi, men frukt derimot inneholder masse vann, fiber, vitaminer, og mineraler.

Frukt og grønnsaker er perfekt for oss mennesker, og jeg håper at jeg ved hjelp av denne bloggen kan få spredd det videre til flere! Vi lever i en helt forskrudd verden, hvor mennesker stapper i seg tonnevis av medisiner og andre produkter hver dag for å føle seg bedre, når det de egentlig trenger å gjøre er å legge om livsstilen sin. For ja, dette er en livsstil ? ingen diett!

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

KAJA HØGLUND

KAJA HØGLUND

22, Lier

My name is Kaja Høglund (21 y/o) and I love everything that has to do with photography and traveling. I'm currently living on the golden coast of Australia - enjoying life and studying Graphic Design/Photography. CONTACT: KAJA_HOGLUND@HOTMAIL.COM

Follow

Kategorier

Arkiv

hits